Discriminerende verzoeken


Een actiegroep benaderde begin dit jaar zestien uitzendbureaus in en rond Amsterdam met een specifieke vraag naar blanke uitzendkrachten. Directeur Tom Keet van Bureau Kooimeer in Alkmaar nam zelf de telefoon op. “Discriminatie, daar doen we niet aan mee”, zegt hij beslist.


 

DE SITUATIE

Actiegroep benadert uitzendbureaus

Discriminatie op leeftijd, geslacht, seksuele geaardheid, godsdienst of ras is in strijd met de wet. Toch komt het voor dat werkgevers een discriminerend verzoek doen. Een aantrekkelijke, jonge receptioniste, bijvoorbeeld. Of liever geen Surinamer of moslim. Onderzoek in 2011 wees uit dat sommige bemiddelaars geneigd zijn op die verzoeken in te gaan.
Begin dit jaar testte een actiegroep of de situatie sindsdien verbeterd is. Leden van de groep belden uitzendbureaus en deden zich voor als evenementenorganisatie Holland Danst. Voor een festival waren diverse uitzendkrachten nodig, vertelden ze, maar die moesten wel blank zijn. En of het uitzendbureau ze daarbij kon helpen.

Ongebruikelijk verzoek

Doorvragen

Tom Keet kreeg het telefoontje zelf binnen. “Het was allemaal wat vaag”, herinnert hij zich. “Alleen blank, dat is voor ons bureau een ongebruikelijk verzoek. Ik vroeg door om meer informatie te krijgen. Waarom benaderden ze juist ons? Wat verlangden ze van de uitzendkrachten? Maar het bleef weinig concreet. Ik vroeg ze om het verzoek te mailen. Ondertussen zocht ik op Google naar informatie over het bedrijf, maar daar was niets te vinden. En het mailadres kwam van een Gmail-account, niet van een eigen domein, wat je zou verwachten. Ik heb ze teruggemaild dat we niet meewerkten.”
Maar ook al had er wel een echt bedrijf achter de vraag gezeten, dan was Keet niet op het verzoek ingegaan. “Zo werken we niet. Het mag ook niet. Ik moet zeggen dat we zulke vragen ook zelden krijgen. We werken veel voor opdrachtgevers in het onderwijs en de gehandicaptenzorg en we zoeken onze klanten op. Voor ons telt of kandidaten goed passen in het team en in de functie.”

Duidelijk standpunt

‘Omzet mislopen? Het zij zo’

Leeftijd als onderscheidende factor speelt soms wel een rol, maar dan vooral als indicatie voor ervaring. “We hebben bijvoorbeeld een flexpool voor gehandicaptenzorg. Dat vraagt dat je ervaring hebt en stevig in je schoenen staat. Meestal gaat het dan om wat oudere kandidaten. Maar soms stapt er een jonge kandidaat binnen met een sterke persoonlijkheid die het zware werk wel aankan.”
Bij sommige functies, zoals klassenassistent, is het noodzakelijk dat de kandidaat de Nederlandse taal goed beheerst. “Dan wijzen we sommige kandidaten af en dat zijn meestal immigranten. Maar dat heeft niets te maken met discriminatie, dat komt door de functie-eisen. In een productiefunctie is dat weer minder belangrijk.”
Het kan zijn dat het bureau omzet misloopt door vragen met een discriminatieluchtje af te wijzen, maar dat is dan maar zo, vindt Keet. “Wij zijn daar duidelijk in. We werken niet mee aan discriminatie. Ons maakt het niet uit welke naam er boven een cv staat. Als de kandidaat goed is, is die goed.”

NBBU

Ga nooit in op discriminerende verzoeken!

Uitzendbureaus mogen nooit ingaan op discriminerende verzoeken. Dat is onethisch en strafbaar. Uitzendbureaus staan voor de uitdaging de inlener ervan te overtuigen dat hij altijd de beste kandidaat krijgt voor de functie. Het is goed om binnen het team te bespreken hoe je omgaat met discriminerende verzoeken. Met bijvoorbeeld rollenspellen kun je je hierop voorbereiden.
Oordeel niet te snel als opdrachtgevers bepaalde categorieën uitsluiten. Wellicht hebben ze een slechte ervaring gehad. Probeer met open vragen te achterhalen waar de weerstand zit. Wat ging er mis? Probeer een helder beeld te krijgen van de functie en de relevante eisen. Benadruk dat je de beste match wilt realiseren en geef voorbeelden van succesvolle plaatsingen van kandidaten die de werkgever wil uitsluiten.
Als de inlener niet gevoelig is voor je argumenten en blijft vasthouden aan zijn discriminerende verzoek, wijs het dan af. Discriminatie is wettelijk verboden en strafbaar.

 

Kijk voor meer informatie en tips
op de website van de NBBU.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *