Overijverige ambtenaren

Uitzendbureau inzet.nl in Heerenveen is sinds 1 september 2015 ook zaterdag en zondag geopend. Aanvankelijk leek de gemeente dwars te gaan liggen met een beroep op de openbare orde. Maar uiteindelijk liet de afdeling Vergunningen weten geen bezwaar te hebben tegen de openstelling.

 

DE SITUATIE

Betere dienstverlening

Erik Mous en Saako de Boer startten twee jaar geleden uitzendbureau inzet.nl in het centrum van Heerenveen. Inmiddels werken er elf mensen. Inzet.nl heeft veel klanten in de horeca, maar ook in andere sectoren, zoals de bouw.
Om klanten beter van dienst te zijn, wil inzet.nl ook in het weekend open zijn. Zo kan het bureau snel inspelen op vragen van klanten. Ondernemers die door de week druk zijn met hun bedrijf, kunnen op zaterdag of zondag even binnenlopen. De openstelling is ook prettig voor uitzendkrachten die op weekdagen aan het werk zijn.

Partijen

Gemeente niet bevoegd

De gemeente

De Boer licht de gemeente in over de plannen voor de verruimde openingstijden. Tot zijn verbazing krijgt hij te horen dat dat niet zomaar gaat. De openstelling zou tot parkeerproblemen kunnen leiden en overlast geven voor omwonenden. De openbare orde zou in het geding zijn.

De advocaat

Merkwaardig, denkt De Boer. Er is horeca in de omgeving die ook in het weekend open is. En we hopen op veel bezoekers, maar zo veel dat de openbare orde op het spel staat… Hij neemt contact op met zijn advocaat om te horen wat die ervan denkt.
De advocaat stelt dat de gemeente niet bevoegd is. Een geval van overijverige ambtenaren, meent hij. Als er sprake is van overlast, moet de gemeente dat aantonen. Vervolgens kan de rechter besluiten dat het uitzendbureau niet open mag in het weekend. Maar het is bijzonder onwaarschijnlijk dat de gemeente hard kan maken dat inzet.nl overlast gaat geven.

De uitkomst

Geen bezwaar

De advocaat adviseert inzet.nl om gewoon door te gaan met de plannen en die door middel van een persbericht wereldkundig te maken. Dat gebeurt, onder de kop: inzet.nl als eerste uitzendbureau in Nederland zeven dagen per week geopend.
Anderhalve week later komt er een e-mail van de gemeente: “Vanuit de gemeente is er geen bezwaar voor het openstellen van uw kantoor op zaterdag en zondag. Uw bedrijf valt niet onder de winkeltijdenverordening of winkeltijdenwet.”
Vanaf 1 september is inzet.nl zaterdag en zondag open van 10.00 tot 15.00 uur. “We krijgen nu al positieve reacties van klanten in de horeca”, zegt De Boer. “Aan het eind van het jaar gaan we kijken of het een succes is en of we ermee doorgaan.”

De NBBU

‘Gelukkig een snelle oplossing’

David van Swol, juridisch adviseur: “Het aanvankelijke bezwaar van de gemeente bleek geen juridische grond te hebben. Het is jammer dat een ondernemer die innovatief is en gas wil geven, zo wordt tegengewerkt. Dat is zonde van de tijd en energie. Gelukkig is het snel opgelost en kan inzet.nl in september gewoon op zaterdag en zondag open.”

David van Swol

NBBU Servicedesk

‘Het is jammer dat een ondernemer die innovatief is, zo wordt tegengewerkt’

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *