‘Werkgevers, geef ouderen een kans’


Oud-voetballer John de Wolf is sinds april 2016 ambassadeur ouderenwerkloosheid. Minister Asscher heeft zijn hulp ingeroepen om vooroordelen tegen 50-plussers weg te nemen en meer ouderen aan het werk te helpen. Werkgevers moeten ouderen een kans geven, oudere werkzoekenden moeten de moed niet opgeven, aldus De Wolf.


 

Ruim 200.000 50-plussers zitten zonder werk. En raak je eenmaal werkloos op hogere leeftijd, dan heb je niet zomaar een andere baan. Werkgevers vinden ouderen vaak te duur, weinig flexibel en ze hebben te veel vrije dagen. Daarnaast leeft het beeld dat ouderen zich vaker ziek melden. Aan John de Wolf de taak om dat beeld bij te stellen.

Hoe reageerde u op het verzoek van de minister?

Zeg maar je, hoor. Ik was blij verrast. Ik doe in Vlaardingen, Maassluis, Schiedam een project met werkzoekenden, dus ik weet wel een beetje wat er speelt. Ik besloot gelijk om het te doen. Het gaat om mensen van mijn generatie die een zetje nodig hebben. Ik heb er vanaf dag 1 veel plezier in. De eerste maanden hebben vooral in het teken gestaan van de publiciteit zoeken en het vraagstuk op de agenda krijgen.

Wat is dat voor ’n project dat je met ouderen doet?

Ik begeleid in samenwerking met een sportschool een aantal oudere werkzoekenden.

‘Het knelpunt zit voor een
deel bij werkgevers die een
verkeerd beeld hebben van
ouderen. Terwijl veel van die werkgevers zelf ook ouder
dan 50 zijn.’

‘Via uitzendbureaus
kunnen ondernemingen kennismaken met
50-plussers en zelf ervaren
dat het betrouwbare,
loyale en gemotiveerde werknemers zijn.’

Dat is begonnen toen ik coach was bij Excelsior Maassluis.

Ik stimuleer ze om op tijd komen en met elkaar samen te werken, probeer ze te motiveren en ze fit te krijgen. Ik probeer ze op weg te helpen naar een baan, ook via mijn eigen netwerk.

En het gaat goed. Van de circa 40 mensen die we gehad hebben, heeft de helft werk gevonden. Als ik een deelnemer aanbeveel, kijk ik niet in de eerste plaats naar het cv. Het gaat er meer om of iemand gemotiveerd is en hoe hij zich opstelt. Dat zouden werkgever ook meer moeten doen. Niet iemand gelijk afwijzen vanwege de leeftijd in het cv, maar kijken naar de persoon.

Je aanstelling als ambassadeur is voor een jaar. Hoe kijk je terug op de eerste maanden?

De eerste periode was vooral gericht op het krijgen van zoveel mogelijk publiciteit om het probleem onder de aandacht te brengen. Dat is aardig gelukt, volgens mij. Dit is misschien wel het 40ste interview dat ik geef.

En het verveelt me nog steeds niet. Ik doe het trouwens niet alleen, hoor, ik heb een goed team achter me staan. Ik voel me steeds meer betrokken bij de problematiek.

De eerste periode ging het om aandacht, nu gaan we het land in om werkgevers te overtuigen. We gaan veel bezoeken afleggen, bij werkzoekenden en ondernemers. Er gaat een camera mee. Op Facebook komt een platform waar we verslagen van deze bijeenkomsten gaan plaatsen.

Waar zit de bottleneck als het gaat om oudere werkzoekenden? Waarom komen zij zo moeilijk aan de slag?

Het knelpunt zit voor een deel bij werkgevers die een verkeerd beeld hebben van ouderen. Terwijl veel van die werkgevers zelf ook ouder dan 50 zijn. Zijn zij niet fit? Vaker ziek? Niet flexibel? Aan de andere kant moeten 50-plussers ook kritisch naar zichzelf kijken. Als je weer aan het werk wilt, moet je misschien wat breder kijken dan alleen naar die ideale baan en openstaan voor nieuwe mogelijkheden.

Wat kunnen werkgevers doen?

Ouderen een kans geven. Ik was laatst bij een avond in Hotel New York in Rotterdam. UWV had 15 50-plussers voorgeselecteerd. Die mochten een presentatie geven van 5 minuten en daarna werden er nog wat vragen aan ze gesteld. Uiteindelijk heeft dat ertoe geleid dat 3 van de 15 in het hotel aan de slag kunnen, en waarschijnlijk ook nog een vierde. En de mensen die afvielen, hadden in ieder geval het gevoel dat er naar hen geluisterd werd.

Wat kunnen werknemers zelf doen?

Niet opgeven. Ook al heb je 75 keer ‘nee’ te horen gekregen, de 76e keer kan een ‘ja’ zijn. En zorg dat je je goed voorbereidt. Vertel waarom jij zo graag bij dat bedrijf wilt werken, en zorg dat je alles weet over de functie en het bedrijf.

John de Wolf

  • John de Wolf is op 10 december 1962 geboren in Schiedam. In zijn jeugd voetbalt hij bij Schiedamse Boys.
  • In 1983 start zijn profcarrière bij Sparta. Via FC Groningen komt hij in 1989 bij Feyenoord terecht, waar hij zijn gloriejaren meemaakt. Hij wordt er landskampioen en staat in het seizoen 91/92 in de halve finale van de Europacup II. In 2000 beëindigt hij zijn actieve voetballoopbaan.
  • Vanaf 2000 is hij coach van diverse amateurclubs. In maart 2015 wordt hij hoofdtrainer van Excelsior Maassluis, dat dreigt te degraderen. Met een mooie eindsprint wordt het team tiende in het eindklassement van Zaterdag Topklasse.
  • Sinds oktober 2015 is hij hoofdtrainer van GVVV uit Veenendaal.
  • Daarnaast is hij voetbalanalyticus bij Fox Sports.

‘Ik zeg niet dat bedrijven
alleen nog maar ouderen
moeten aannemen, maar
het zou mooi zijn als
het wat meer een mix
wordt en er minder ouderen
aan de kant staan.’

Je krijgt maar één keer de kans op jezelf te presenteren. Dan moet je het ook goed doen.
Ik heb zelf eens gesolliciteerd bij Excelsior Maassluis als trainer. Eerst wilden ze me niet. Toen vertrok de hoofdtrainer met nog 8 wedstijden te gaan. De club stond er slecht voor. Ik wist een gesprek te regelen en zorgde dat ik alles wist. De spelers, de wedstrijden die nog moesten komen, de tegenstanders. Ik kreeg de functie en we wonnen zes van de acht wedstrijden.

Welke rol zie je voor uitzendbureaus?

Die kunnen zich, net als andere werkgevers, openstellen voor 50-plussers. Via uitzendbureaus kunnen ondernemingen kennismaken met 50-plussers en zelf ervaren dat het betrouwbare, loyale en gemotiveerde werknemers zijn. Ik zeg niet dat bedrijven alleen nog maar ouderen moeten aannemen, maar het zou mooi zijn als het wat meer een mix wordt en er minder ouderen aan de kant staan.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *